Zo! Zij die in loondienst werken groeten u! En zij die in loondienst zijn hebben niet zo heel veel tijd gehad om na te denken over deze nieuwsbrief. Maar toch is hij je inbox in gekomen dus dat is een goed teken.
Mocht je het je afvragen: ja, het is erg leuk. En ja, 5 dagen per week 8 uur op kantoor zijn is wel even wennen, net als 40 minuten fietsen heen en 40 minuten terug. Maar leuke mensen, warm welkom, gave onderwerpen … so far, so good!
Maar er is altijd een maar. En in dit geval is het dat ik het een *klein* beetje lastig vindt om nog iets naast mijn werk te doen. Waar ik normaal gesproken rustig uit kon met twee trainingen per week plus een dag of anderhalf presentaties maken zodat ik tijd over hield voor lezen, luisteren, schrijven en nadenken, is dat nu iets lastiger.
Laat staan dat ik een samenhangend thema kan bepalen voor deze nieuwsbrief.
Those days are over, geloof ik.
:)
Maar dat is dan meteen een mooie reden om het eens anders te doen. Ik ga gewoon delen wat ik tegenkom en waar ik over nadenk. Beetje een samenraapsel maar hopelijk toch nog interessant.
1. Wat zoeken we eigenlijk?
Er is nogal wat ophef in de wereld van de zoekmachines. Dat komt omdat het gehypte ChatGPT inmiddels geïntegreerd is in Microsoft’s zoekmachine die niemand gebruikt, Bing. Als je nu naar Bing gaat en je afvraagt waar je die mooie chatintegratie kunt vinden, stop maar: je moet jezelf op een wachtlijst zetten om toegang te krijgen. Hoe dan ook, het is even afwachten hoe goed of slecht die integratie nou is voor de kwaliteit van de gebruikerservaring.
Hetzelfde geldt voor de alternatieve zoekmachine Neeva, waar ik tegenwoordig voor betaal. Ook daar zijn ze bezig met een soort chat-achtige integratie.
Overigens heb ik een beetje spijt van mijn betalingen aan Neeva, want zo goed is die zoekmachine niet. En al helemaal niet in het Nederlands. Vandaag leerde ik dat dat komt omdat de zoekmachine van Google veel meer pagina’s afcrawlt, dus veel meer informatie kan bekijken en doorzoeken. Maar dat terzijde.
Hoe dan ook: er is nogal wat gaande in de manier waarop we informatie zoeken. Wat ik interessant vind om over na te denken is de diepere laag van ‘zoeken op het internet’. Je kunt zoeken om informatie te vinden of om echt kennis te vergaren en dat zijn twee totaal verschillende dingen. Met de integratie van systemen als ChatGPT krijg je nog een extra laag, want behalve informatie en kennis kun je een zoekmachine nu ook dingen laten schrijven of creëren. De kunst voor al die zoekmachines is om te gaan herkennen wat de bedoeling is van de gebruiker. En dat is de echte crux.
2. Is het een antwoord? Of een benadering van wat een antwoord zou kunnen zijn?
Ik snap enerzijds dat mensen lyrisch zijn over AI-systemen die nieuwe teksten, beelden en geluiden kunnen creëren. Het is ook echt bijzonder indrukwekkend (als je je althans niet te druk maakt over de kwaliteit van de bron en de kwaliteit van de output). Maar het lijkt alsof we vergeten dat het geen slimme systemen zijn. Althans, niet echt. Modellen als dat van ChatGPT maken alleen voorspellingen op basis van de verbanden die ze gevonden hebben. Ze hebben geen echt besef van de wereld.
Mijn nieuwe collega Jasper verwoordt het het best: systemen als ChatGPT geven plausibele antwoorden. Plausibel als in: ze klinken aannemelijk. Maar dat wil niet zeggen dat ze kloppen.
Daarvan hoor je een mooi voorbeeld in dit interview met de AI-baas van Meta waar een vraag wordt gesteld aan ChatGPT waarvan het antwoord zo plausibel is dat de interviewer niet doorheeft dat het niet klopt tot de AI-baas hem er op wijst.
De vraag is: begrijpen we allemaal wat we als tool gebruiken en herkennen we wat er niet klopt aan de antwoorden die we krijgen?
3. Je kennis blijven vergroten = de uitdaging blijven houden
En (toch een thema deze nieuwsbrief) om in het thema van ‘kennis vergaren’ te blijven: ik heb me gerealiseerd dat het echt, echt echt de sleutel is naar volgende stappen.
De kans op deze baan kwam voort uit nieuwe kennis die ik heb opgedaan de afgelopen jaren. Hoewel ik altijd veel las aan blogs en tweets en LinkedInberichten en nieuwsartikelen, nam mijn kennis pas een echte sprong toen ik moeilijke boeken ging lezen, cursussen ging volgen en ging betalen voor podcasts en nieuwsbrieven.
Ik weet niet precies wat een ‘growth mindset’ is maar ik stel me erbij voor dat het betekent dat je open blijft staan voor nieuwe kennis en daar ook naar op zoek gaat, actief. Ik denk echt dat het belangrijk is. Vooral in je werk, maar ook in je hobby.
Ik wil je niet doodvervelen met mijn sporthobby, zwemmen, maar dat is vooral leuk 1) als ik het samen met anderen doe en 2) als ik blijf leren (doordat ik training krijg).
En in je werk geldt denk ik toch hetzelfde. Het blijft leuk als het een uitdaging blijft. Die moet niet te groot zijn (je hebt de ideale mix nodig van weten en niet weten om flow te bereiken, schijnt) maar zonder uitdaging is het snel saai, denk ik.
Misschien vergis ik me. Maar als ik om me heen kijk naar de vele mensen die ik met plezier naar hun werk zie gaan, bij collega’s, vrienden en familie, is dat toch vooral als ze nieuwe dingen kunnen blijven doen en nieuwe dingen blijven leren en proberen.
Dat was het
Tot zo ver! Nieuwsbrief gelukt! Sorry voor het vage thema maar hopelijk toch leuk om te lezen en iets om over na te denken.
Tot over twee weken!
Elja
PS Heb je ideeën voor deze nieuwsbrief, thema’s of vragen waar ik een keer antwoord op zou kunnen geven, heel graag. Gewoon op ‘reply’ klikken!