Goedemorgen,
Alles OK? Goede week gehad? Klaar voor het weekend?
Mijn week/weken was/waren hectisch. Nou ja, net als die van heel Nederland natuurlijk. Wat gaat er gebeuren? Hoe gaat de wind waaien? Vragen vragen vragen. De tijd zal het leren, denk ik.
Voor mij krijgen de verkiezingen nog een extra dimensie. En niet alleen omdat ik de 22e in ht stembureau doorbracht om paspoorten na te kijken en nummers op een lijst te checken (ik zat dit keer in het stembureau in een verzorgingstehuis en dat was niet alleen heel gezellig en geanimeerd maar we kregen ook nog eens heerlijk te eten!).
Nee, de verkiezingen hebben dubbele impact op mij omdat mijn werk direct bepaald wordt door de politiek. Van vragen van de Tweede Kamer tot coalitie-akkoorden en werkagenda’s: ze bepalen voor een groot deel wat ik iedere werkdag doe. Dus het is een spannende tijd.
Had je niet gedacht, he, dat jouw stem mijn werk bepaalt?
Ongevraagd advies
Over stemmen gesproken: een vriendin (dank, A!) deelde een prachtig gedicht op Instagram, vorige week tijdens de verkiezingen.
Het staat o.a. hier, mocht je het willen lezen.
‘Ongevraad advies’, heet het.
Geef het land aan wie het ternauwernood maar stralend
vast zal houden, geef het wie het amper past.
Kijk verder dan de meest geplakte posters, negeer
de zachtste woorden, de wanen en de lach –
geef je land, je stad, je tijd uit handen.
Maar geef één stem weg.
Nooit de macht.
Geef het land aan wie het weet te liggen: prachtig
Het was een mooi gedicht om mee het stembureau in te gaan, vond ik. Maar het bleef in mijn hoofd om een andere reden.
Gevraagd of ongevraagd
Ik ben voor mijn werk bezig met een project. Over advies.
Ik ben er inmiddels achter dat het geven van advies aan ambtenaren, aan bewindspersonen, aan de politiek, niet zo maar iets is. En dat er een verschil is tussen gevraagd en ongevraagd advies.
Jaja. Zo leer je nog eens iets! Ik had nog nooit eerder nagedacht over (ongevraagd) advies.
Ongevraagd advies. Wie zit er op te wachten? Van wie accepteer je het? En van wie niet?
‘Hij moet wel een muts op hoor, het is koud!’, zeiden moeders en oma’s in Hongarije (waar ik woonde) tegen me als ik met mijn zoontje in de kinderwagen rondliep door de stad. In Honagrije is het officieel van septemer tot mei mutsenweer. Het maakt niet uit of je baby baadt in het zweet en de zon op zijn bolletje schijnt. Als het mutsenseizoen is, moet die muts op en die winterjas aan. Alleen Slechte Moeders doen eht anders.
‘Wel veel werk hoor, zo’n boek'.’ zei iemand ongevraagd tegen me toen we het hadden over het boek dat ik ging schrijven.
‘Je moet gewoon wat sinaasappelolie in de diffuser doen, dat werkt kalmerend.’, zei iemand nadat ik me zorgen maakte over mijn zoontje. Later bleek hij autistisch te zijn.
‘Je kunt toch niet zo maar ontslag nemen, zonder nieuwe baan?', zeiden mensen toen ik stopte bij een vaste baan lang geleden. Het bleek niet alleen te kunnen, maar ook nog eens een goede beslissing.
Ongevraagd advies is maar zelden wat je nodig hebt. Vaak zegt het meer over de ander dan over jouw situatie.
Geef het of neem het
Kijk, als je je echt druk maakt over iets of iemand en je weet absoluut zeker dat je kunt helpen, misschien is het dan wel een goed idee, ongevraagd advies.
De handige ‘moet ik ongevraagd advies geven’-checklist zou er ongeveer zou uit zien, denk ik:
Gaat het over iets belangrijks? Denk: leven/dood/fysieke veiligheid? Ja? Ga dan naar stap 2. Nee? Misschien kun je beter niets zeggen.
Ken je de persoon aan wie je graag ongevraagd advies wilt geven? Ja? Ga dan naar stap 3. Nee? Doe het niet. Gewoon. Niet doen.
Ben je bereid je relatie met die persoon op het spel te zetten? Ja? Ga dan naar stap 4. Nee? Stop er mee nu het nog kan. Houd het in, dat advies.
Gaat het over iemands kinderen? Ja? DON’T DO IT. Ongevraagd advies over andermans kinderen loopt NOOIT goed af. Gaat het niet over de kinderen? Proceed.
Heb je goed nagedacht over hoe je je advies gaat formuleren? (kader: houd het bij jezelf, wees niet te stellig, etc.)? Nee? Dan zou ik nog even de tijd nemen en goed nadenken hoe je het gaat uitbrengen, dat advies van je. Het kan de relatie met de persoon aan wie je advies wilt uitbrengen maken of breken. Ja?
Go.
Gevraagd advies
Er zijn heus wel mensen van wie je ongevraagd advies zou willen krijgen. Slimme, wijze, vriendelijke mensen die zien worstelen. Die begrijpen wat je bezig houdt. Die je kunnen helpen.
Maar als ik er zo over nadenk krijg je van dat soort mensen zelden ongevraagd advies.
Dat soort mensen doet iets anders.
Ze stellen vragen.
Hoe gaat het met je? Hoe vind je het? Lukt het allemaal een beetje?
Of, de beste manier om van je ongevraagd advies gevraagd advies te maken:
‘Kan ik je ergens mee helpen?’.
:)
Tot volgende keer,
Elja