Instagram stories voor bedrijven: mogelijkheden te over
"Zijn Instagram stories eigenlijk wel echt iets voor bedrijven?", vroeg een deelnemer aan een Instagramtraining voor de overheid me van de week. Goede vraag, vond ik. Ik weet niet of ik haar overtuigd heb, maar deze keer geef ik in deze nieuwsbrief graag antwoord op die vraag!
Instagram stories zijn een fenomeen
Wist je dat Snapchat de stories-mogelijkheid in oktober 2013 introduceerde? Ongelofelijk he? Zo lang geleden alweer. We vergeten wel eens dat stories een waanzinnige innovatie waren op de vorm waarin we online content consumeerden tot dan. Verticale content die schermvullend is, content die verdwijnt, het idee van 'stickers' waarmee je makkelijk tekst toevoegt aan je video's en foto's ... het was revolutionair.
In augustus 2016 introduceerde Instagram dezelfde stories feature. Gewoon, zonder pardon gekopieerd. Het leidde tot een enorme groei in het gebruik van de app.
Gisteren kondigde de baas van Instagram aandat Instagram al lang niet meer om de feed draait, maar dat het de stories zijn die gebruikt worden om te delen met vrienden. Of dat is althans mijn interpretatie van zijn verhaal. Het verklaart de focus op nieuwe features zoals de net geïntroduceerde link sticker, en de - raar vernoemde - 'mijn beurt'-sticker.
Of het nou betekent dat de gewone berichten minder belangrijk zijn geworden of niet, kennelijk is het zo dat grote groepen gebruikers de voorkeur geven aan stories. Als zakelijk account kun je er dan ook echt niet meer zo makkelijk omheen. Maar je moet je onderwerpen en formats wel slim kiezen.
Zo maak je optimaal gebruik van stories
Je hebt in grote lijnen twee soorten stories: de stories die je live maakt, vanuit de camerafunctie, en de stories die je van tevoren maakt en uploadt wanneer je wilt. In beide gevallen kun je ze opleuken met stickers (tekst, gifjes, interactieve vraagstickers etc.). Maar het zijn twee verschillende manieren om er naar te kijken.
Live stories zijn geschikt voor verslaggeving. Het verslaan van gebeurtenissen, take-overs door collega's, events en reizen, bijvoorbeeld. Is de hoogste baas op pad? Zijn je collega's op een congres? Gaat een collega deze dag of deze week laten zien wat voor werk ze doet? Dan hoef je niet zo veel vooraf te plannen. Je kunt best wat kaders stellen, maar de lol van dit soort stories is dat het spontaan, authentiek en bijna live is. Of althans zo overkomt 😆
NB Een combinatie is ook mogelijk: collega's maken foto's en video's van hun dag, leveren teksten aan, en de beheerder van het account plaatst ze die dag of later
Andere stories kun je juist goed voorbereiden. De wekelijkse woensdagquiz, de informatieve verhalen, informatie over vacatures, uitleg over producten of diensten, nieuws dat je goed wilt introduceren en uitleggen ... dat soort content kun je van tevoren maken. Voordeel is dat je er goed over na kunt denken en dat je alles in je huisstijl kunt laten zetten. En dat het juiste formaat kunt gebruiken, zodat je niet achteraf met liggende foto's zit waarmee het lastig is om goed beeld te maken.
Hoe je stories in kunt zetten als organisatie
Dat influencers goed zijn in stories, dat is duidelijk. Net als coaches en andere zelfstandig dienstverleners die iets te verkopen hebben. Hetzelfde geldt voor nieuwsmedia, die steeds beter worden in die stories. En ook retailers zijn er al opgedoken, met de mogelijkheid om producten te taggen direct te verkopen als mooie motivatie. Maar wat als je voor de overheid werkt? Voor een zorginstelling? Voor een zakelijke dienstverlener?
Er zijn talloze voorbeelden van organisaties die stories slim inzetten. Hier zijn een paar voorbeelden.
Takeovers
Takeovers lenen zich goed voor stories, omdat ze spontaan zijn en mensen geen hoge eisen stellen aan de content. Dat het echt is is belangrijker dan hoe mooi het is. De afwisseling is juist wat het zo leuk maakt.
Het Openbaar Ministerie laat iedere week een andere collega aan het woord in de feed en in de stories. Wekelijks wordt je in stories meegenomen in de dag van iemand van het OM. Soms ga je mee naar kantoor, soms sta je in een politiecel, soms zit je bij slachtofferhulp of bij een hulpofficier: alles kan gebeuren.
Sophie - @werkenbijhetom — www.instagram.com See Instagram ‘Sophie’ highlights from Werken bij het OM (@werkenbijhetom)
Take-overs werken ook goed in de zorg, waar ze de mogelijkheid geven om een breed scala van werkzaamheden en functies te laten zien. Door het kijkje achter de schermen krijgen zowel potentiële collega's als (familie van) patiënten inzicht in het werk dat iedere dag verzet wordt.
Q&A / stel je vraag
Een van de leuke features van Instagram stories is de vraagsticker (in je stories heet hij 'vragen'). Kijkers kunnen in het antwoordveld hun antwoorden typen, of dat nou tips zijn, of vragen, of iets anders. Bijvoorbeeld nu.nl die dat slim toepast om in te spelen op de doelgroep.
Een geweldige manier om deze optie in te zetten die je echt in iedere branche kunt toepassen, is experts vragen laten beantwoorden. Het werkt als volgt:
Gebruik de vraagsticker om vragen te verzamelen. Kondig bijvoorbeeld aan dat je van de week bij expert XYZ zal zitten, of dat je de hoogste baas gaat interviewen. 'Wat wil je XYZ vragen?' levert vast veel input op.
Je kunt nu twee dingen doen om antwoord te geven: je kunt de expert in kwestie de vragen opsturen zodat hij of zij antwoord kan geven in tekst. Je deelt die antwoorden vervolgens met foto's of tekst. Maar leuker is het om diegene te vragen videootjes op te nemen. Die moeten maximaal 15 seconden zijn waarin de expert tegen de camera praat en iedere vraag apart beantwoordt.
Zoek nu de story op waarin je de vraagsticker hebt geplaatst (bijvoorbeeld via je Instagramarchief). Deel vanuit daar de aangeleverde vraag (je moet het even uitproberen om te zien hoe het werkt, dus test het even voordat je het live moet doen). Deel het antwoord en voeg vanaf je telefoon ofwel de video toe van de expert, of plaats onder de gestelde vraag een foto en geef het antwoord in de tekst.
Een mooi voorbeeld van zo'n Q&A vind je op het account van @politie, onder de uitgelichte story 'Korpschef':
Korpschef - @politie — www.instagram.com See Instagram ‘Korpschef’ highlights from Politie (@politie)
Ik heb dat soort Q&A's ook wel eens gezien bij @nytfood. Maar het idee van vragen stellen en antwoorden geven zie je ook vaak bij influencers en bij politie-eenheden die tijdens hun dienst antwoord geven op vragen die via de vraagsticker gesteld worden. Eigenlijk kan iedere organisatie zoiets toepassen, of je nou commerciële doelstellingen hebt of niet. Laat je experts aan het woord! Het gebeurt wat mij betreft nog veel te weinig.
De kennisquiz
Nog zo'n leuk format dat voor iedere organisatie is toe te passen: de quiz. In Instagram stories heb je de mogelijkheid om een quizsticker te gebruiken. Daar in kun je volgers laten kiezen uit maximaal 4 antwoorden, waarbij je er eentje kiest als het goede antwoord. Een mooi voorbeeld is de woensdagquiz van @nosjeugdjournaal:
🏆Quiz🏆 - @nosjeugdjournaal — www.instagram.com See Instagram ‘🏆Quiz🏆’ highlights from NOS Jeugdjournaal (@nosjeugdjournaal)
Het mooie van een quiz is dat het een stukje bewustwording is en tegelijkertijd ook een stukje voorlichting/educatie. Door je vragen slim in te richten, zet je je volgers aan het denken. Maar kun je ze bijvoorbeeld ook bewust maken van een behoefte (aan iets dat je ze wilt verkopen!) of aan het feit dat ze eigenlijk niet zo heel veel weten (bijvoorbeeld: een gemeente met een quiz over vuurwerk of regelgeving) of je helpt ze nieuws beter te duiden. Dat is wat het Jeugdjournaal doet met de woensdagquiz op Instagram.
Een leuk, meer op vermaak gerichte quiz is die van @gemeenteamsterdam, Oud Mokum waar af en toe nieuwe afleveringen van verschijnen:
Oud Mokum - @gemeenteamsterdam — www.instagram.com See Instagram ‘Oud Mokum’ highlights from Gemeente Amsterdam (@gemeenteamsterdam)
Wat je doelstelling ook is, of het nou verkoop is, engagement of het uitdragen van beleid: met een quiz kun je leuke dingen doen. En de vorm sluit niet alleen goed aan bij wat Instagrammers leuk vinden, het stories-algoritme lijkt vooral naar betrokkenheid van volgers te kijken. Dus hoe vaker mensen klikken op je quiz, hoe beter het is voor het bereik van je stories.
Instagram stories zijn voor iedereen
Als je denkt: waarom gaan zoveel voorbeelden over de overheid, dan komt dat omdat ik veel voor de overheid werk. Maar ook omdat de overheid de grootste uitdaging heeft. Want hoe betrek je burgers via Instagram? Er gebeuren binnen de overheid wat dat betreft vaak de innovatiefste dingen, vind ik.
Zoek je voorbeelden van commerciële bedrijven die goede stories maken, kijk dan vooral bij
de nationale en internationale media als @nu.nl (zie ook de uitgelichte 'Q&A' stories) en @nowthis (die ook gesponsorde stories plaatsen, 'in partnership with ...');
retailers als de @hemanederland met bijvoorbeeld Hemaandag (user generated content),
Influencers als @explore_utrecht;
Coaches/dienstverleners als @yoursocialteam met tips voor die commerciële focus;
en vele anderen.
Het grote nadeel van stories is dat ze alleen getoond worden aan volgers. Ze zijn dus niet geschikt om nieuwe volgers te werven. Bovendien verdwijnen ze in principe na 24 uur - ook een nadeel. Maar zodra je je over die nadelen hebt heen gezet, zie dat ze niet alleen een mooie kans zijn om de betrokkenheid van je volgers te vergroten. Ze zijn ook nog eens leuk en creatief. Reden genoeg om ze serieuzer te nemen!
Tot zo ver de stories ... check de mijne op @supersocialboek (ik moet mezelf dwingen om er meer te gaan maken!) en laat me vooral weten wat jouw favoriete stories-accounts zijn!
Elja